Epoksi Zemin Kaplama
Epoksi zemin kaplama yapı sektöründe oldukça popülerdir. Bu zemin kaplama türü sayesinde beton, kimyasal ve fiziksel oluşumlardan etkilenmez. Bir alana epoksi esaslı döşeme kaplaması uygulanarak betonarme betonundan çok daha üstün performanslı bir yüzey meydana getirilebilir.
Epoksi Zemin Kaplama Özellikleri
- Döşemenin sivri maddelerden ve kimyasallardan dolayı zarar görmesini önler.
- Yüksek aşınma direncine sahiptir.
- Basınca dayanıklı ve esnektir.
- Hijyenik yüzeyler oluşturan bu zemin kaplamayı temizlemek kolaydır.
- Çatlamaya da dirençlidir.
- Kısa zamanda kürlenir.
- Uygulanan mekâna estetik bir görünüm kazandırır.
- İç ve dış mekânlarda güçlü koruma sağlar.
- Kirlenme, donma, ısı değişiklikleri, rüzgar ve çevresel koşullardan etkilenmez.
- Kimyasal reçine ihtiva eder.
- Antibakteriyeldir.
- Kolay kolay deforme olmaz. Genelde bir kere yapılması kâfidir, yıllar boyu kullanılabilir.
Epoksi Zemin Kaplama Çeşitleri
- Tip 1: Sealer- Döşeme Emprenyesi: En fazla 150 μm kalınlığında olmak üzere 2 kat uygulanmaktadır. Su veya solvent esaslıdır.
- Tip 2 – Döşeme Boyası: Her bir kat için kuru film kalınlığı en çok 100 μm şeklindedir. Yine 2 kat tatbik edilir.
- Tip 3 – Yüksek Dayanımlı Zemin Kaplaması: En yüksek kalınlık oranı 300-1000 μm olup2 veya daha fazla kat sayısında uygulanabilir.
- Tip 4 – Çok Katlı Zemin Kaplaması: Yüzeyi birkaç katmandan meydana gelen, 2 mm veya daha fazla kalınlığa sahip döşeme kaplaması veya agrega kullanılarak pürüzlendirilen döşeme kaplamadır. Buna sandviç sistemler de denir.
- Tip 5 – Dökme Esaslı Zemin Kaplamaları: Uygulama kalınlığı 2-3 mm arasıdır. Self smoothing (kendinden düzlenen) yahut self levelling (kendinden seviyelenen) olarak isimlendirilen, düzgün yüzeyli döşemelerdir.
- Tip 6 – Perdahlanmış Döşeme: Kalınlığı 4 mm’nin üstündedir. Mala yardımıyla fazla dolgulu bir biçimde uygulanır. Son kat olarak yüzeye bir sealer (emprenye) ile beraber tatbik edilir.
- Tip 7 – Ağır Hizmet Dökme Esaslı: Düzgün yüzeye sahip bu agrega dolguların kalınlığı 4-6 mm civarındadır.
- Tip 8 – Ağır Hizmet Perdahlı Döşeme: Mala vasıtasıyla uygulanan, su geçirmez nitelikte, 6 mm ya da daha büyük kalınlıkta uygulanan agrega dolgulu sistemlerdir.
Epoksi Zemin Kaplama Uygulanışı
- Astar malzeme seçiminde yüzeyin nem oranı ve beton yüzey özelliği dikkate alınır.
- Astar beton yüzeye bir mala, rulo veya sert bir fırçayla uygulanır. Yüzeyi tamamen kaplamalı ve iyice emdirilmelidir. Astar birikimleri olmamalıdır. Yüzey açık desenli veya gözenekli ise tam emilme için 2. kat uygulamaya ihtiyaç duyulabilir.
- Reçine kaplamalar çoğunlukla 1 veya 2 kat, ruloyla veya fırçayla tatbik edilir. İlk uygulamanın ardından yaklaşık 16-24 saat bekleme süresi vardır. Kürlenmeyi müteakiben ikinci kat da uygulanır.
- Dökme esaslı döşeme kaplamalarda beton yüzeye dökülerek uygulama yapılır. Kirpi rulo uygulanarak düzgün yayılması sağlanır. Kısmen kürleşmeye başlayan veya katılaşan yerlerde kirpi rulo tatbik edilmez.
Epoksi Zemin Kaplama Nerelerde Kullanılır?
Epoksi zemin kaplama kullanım alanları belli bir alanla sınırlandırılamaz. Oldukça geniş bir yelpazede faydalanılan bu kaplama türü örnek olarak aşağıdaki alanlarda tercih edilir:
- Betonun aşınmasını engellemek için prefabrik binalarda beton zeminin dayanıklılığını artırmak, korunaklı olmasını sağlamak amacıyla kullanılır.
- Gıdâ üretim tesislerinde, lokantalarda, havaalanlarında, paketleme alanlarında, mutfaklarda epoksi zemin kaplamadan yararlanılır.
- Steril odalar oluşturulurken, elektrik santrallerinde, kafeteryalarda, dersliklerde, hasta odalarının sterilize edilmesinde de epoksi uygulamasına başvurulur.
- Alüminyum, demir, çelik onarım işlerinde, demirlerin yapıştırılmasında da epoksiden istifâde edilir.
- Tren raylarında dahî zeminin sağlamlaştırılması için epoksi zemin kaplama kullanıldığı olur.
- Laboratuvarlar, su geçişinin önlenmesi gereken yerler, havuzlar ve çamaşırhaneler de epoksi kaplamanın fayda sağladığı alanlardandır.