Kayrak taşı, zemin kaplama ve peyzaj çalışmalarında sıkça kullanılan bir doğal taş türüdür.
Akarsu ve nehir gibi yerlerde yüzeyin düzleşmesini sağlayan bu taş, dış ve iç duvar kaplamalarında da tercih edilir. Bahçe, park, baca, fırın, barbekü, şömine vb. ortamların kaplanmasında yine bu taş çeşidine başvurulur.
Bazı bölgelerde çatı yapımında da kayrak taşından faydalanılır. Değişik renk tonlarıyla karşımıza çıkan bu taş, en beğenilen döşeme taşlarından biridir.
Zemin kaplama ve çeşitli boya işleri ile isminden söz ettiren firmamız, kayrak taşı temini için doğru adrestir. Çevre dostu uygulamalarında bu ürünü en iyi şekilde kullanan Talya Zemin, toptan kayrak taşı alım imkânı da sunar.
Nitelikli ürün yelpazesiyle projelere ve yaşam alanlarına değer katan firmamız, beklentilerinizi en iyi şekilde karşılamaya hazırdır.
Kayrak Taşı Nedir?
Kayrak taşı, ‘arduvaz’ diye de bilinir. Öteki isimleri ise, ‘kayağan taşı’ ve ‘dam taşı’ şeklindedir. Başkalaşım kayaçları içerisinde yer alan kayrak taşı, dekoratif amaçla yaygın bir şekilde kullanılır.
Bu taş killi ve ince taneli bir yapıya sahiptir. Mikalı, kuvarlı, kloritli; kül, gök ve kara renkli de olabilir.
Kayrak Taşı Özellikleri Nelerdir?
- Isı yalıtımı yüksektir. Bu nedenle yalıtım malzemesi olarak tercih edilir. Isının oda içinde kalmasına imkân verir. Yazın serin, kışın sıcak bir ortam meydana getirerek konforu üst düzeye çıkarır. Suyun ve nemin iç mekâna geçişini önler. Tüm bu avantajlarıyla dış cephe masraflarının en aza indirilmesine katkıda bulunur.
- Su geçirgenlik oranı %1’den düşüktür.
- Don olayları gibi mevsimsel değişikliklerden, ısı farklılıklarından etkilenmez.
- Düşük basınç ve sıcaklık altında oluşur.
- Homojen, yapraklanmış metamorfik türde bir kayadır. Maden sahalarından bloklar hâlinde değil, yaprak levhalar şeklinde çıkarılır. Dökme veya ambalajlı olarak temin edilir.
- Rengini kaybetmez.
- Diğer yüzey ve zemin kaplamalarına kıyasla daha kolay uygulanır ve fazla bakım gerektirmez.
- Kullanıldığı yere dayanıklılık, sağlamlık ve estetik değer katar. Şık ve otantik bir görünüm sunarak iç ve dış mekânlarda fark meydana getirir.
- Kayrak taşı özellikleri içinde öne çıkan bir başka husus kayma yapmamasıdır. Bundan dolayı ıslak zeminlerde kullanıma elverişlidir.
- Genişlikleri çoğunlukla 60 santimi, boyu ise genelde 20 cm’yi aşmaz.
- Taş yüzeyinde gözenek bulunmaz. Ondan dolayı bükülmeye ve aşınmaya dirençlidir.
- Mukavemeti ve çekme direnci oldukça fazladır.
- İnce kayrak taşları daha çok duvar kaplamalarında tercih edilirken, kalın olanlarının kullanımı ise zemin kaplamalarında yaygındır.
Kayrak Taşı Kullanım Alanları Nelerdir?
Orijinal kayrak taşı döşemelerde, çatılarda ve masalarda kendine yer bulur. Ezilmiş haldeki formundan ise dolgu malzemesi olarak yararlanılır.
Bunun yanı sıra, kayrak taşının kullanıldığı yerler şöyledir:
- Araç ve yaya yolları,
- Disko, bar, kafe ve benzeri mekânların süsleme işlemleri,
- Çevre düzenlemeleri,
- Oturma alanları,
- Havuz kenarları,
- Çim araları,
- Merdiven basamaklarının yapımı,
- Kapı eşikleri,
- Bina cepheleri ve restorasyon işlemleri,
- Tatil köyleri,
- Taş bina inşaatları,
- Spor alanları,
- Çatı kaplama,
- Bina su basmanları,
- Kelebek duvar yapımı.
Kayrak Taşı Renkleri Nelerdir?
En sık tercih edilen kayrak taşı renkleri şunlardır:
- Kırmızı,
- Gri,
- Beyaz,
- Siyah,
- Sarı,
- Yeşil.
- Diğer taraftan; ağaç desenli, yanık, gümüş kayrak taşı gibi seçenekler de bulmanız mümkündür.
Kayrak Taşı Ölçüleri Nelerdir?
Zemin için yaklaşık 4-6 kalınlığa sahip 1 ton kayrak taşı, ortalama 8-10 metrekarelik yer kaplar.
Duvar için ise 1-3 santim kalınlığındaki 1 ton kayrak taşı takriben 15 m2’lik bir alana ihtiyaç duyar. Yani bu miktar ve ölçülerde Kayrak taşıyla 15 metrekarelik bir bölüm kaplanabilir.
Gerçek Kayrak Taşı Nerede Bulunur?
Amerika Birleşik Devletleri kayrak taşı rezervleri bakımından zengindir. Özellikle; Pennsylvania, Kuzey Galler ve Britanya Adaları bu taşın yataklarına ev sahipliği yapan başlıca bölgeler arasındadır.
Türkiye’de ise Ege bölgesinden yoğun miktarda kayrak taşı çıkarılır. Bilhassa; Denizli, Muğla ve Kütahya bu açıdan şanslı şehirlerimizdir.
Kayrak Taşı Nasıl Döşenir?
Bu noktada ebatlı ve serbest kayrak taşı uygulama yöntemlerinden biri seçilir. öncelikle kayrak taşı döşeme yapılacak bölge temizlenip düzleştirilir. Kavisli ve eğimli alanlarda uygulama yapılmaz. Zira kayrak taşları bu yüzeylere tam olarak tutunamaz.
Taş nasıl bir yere yerleştirilecekse, o doğrultuda şekillendirilmelidir.
Oturtmak için kayrak taşı üzerinde kırma işlemi gerçekleştirilir. Bundan sonra taş, yapıştırma işlemi için hazır hâle gelmiş olur. Özel bir yapıştırıcı kullanılarak istenen bölgeye sabitlenir. Kaliteli bir yapıştırıcı sürmek taşın yüzey ile bütünleşebilmesi bakımından önemlidir.
İş yeri veya konut gibi yerlerde uygulama yapılıyorsa hiç boşluk bırakılmaz. Çünkü iç mekânlarda derz boşlukları kullanılmayacaktır.
Yol, bahçe ve benzeri alanlarda gerçekleştirilen çalışmalar ise aralarda boşluklar bırakılarak uygulanır. Böylelikle taşlar, bölgenin çiçeklerle bezenmesine engel olmaz, doğal güzelliklerin önünü kapatmaz.
Derz boşluklarını çim veya toprak gibi malzemelerle tamamlamak isabetli bir tercih olacaktır. Böylece hem boşluklar kapanır, hem zemine hareket kazandırılır. Dikey yüzeyler için ise çeşitli bitkilerden ve çiçeklerden yardım alınabilir.
Kayrak Taşı Fiyatları 2023
Farklı tarzlara hitap etmeyi başaran kayrak taşı, değişik ölçü ve renkleriyle ilgi görür. Taşın kalınlığı, boyutu, sertliği ve diğer özellikleri fiyatının belirlenmesinde etkili olur.
Taşın miktarı, ton olarak mı yoksa metrekare bazında mı talep edildiği de taşın fiyatlandırma seçeneklerine yön veren başka bir unsurdur.
Siz de aradığınız kayrak taşını zengin ürün koleksiyonumuzda bulmak için daha fazla beklemeyin! Envanterimizdeki tüm ürünlere en uygun fiyat garantisi ve yüksek kalite güvencesiyle sahip olmak istiyorsanız hemen bize ulaşın.